Jakub Škorpík

28. 10. 2020
Absolvent oboru Ekonomická informatika PEF MENDELU z roku 2015, spoluzakladatel českého startupu Flatio, který loni (2018) utržil 100 milionů korun, což je oproti předchozímu roku nárůst o 227 procent. Co je podle jeho zkušeností základem k vybudování úspěšného byznysu a jak s tím souvisí studium na PEF MENDELU?

Už za studií jste působil jako vedoucí programátorů v Studentreality.cz, staral jste se o vývoj portálu a vedení týmu. Jak to šlo skloubit s denním studiem?

Byl jsem zvyklý pracovat při studiu už na střední škole. V podstatě se zabývám vývojem webů od patnácti let. Pokud jsem se nemohl z pracovních důvodů nějaké přednášky na PEF MENDELU zúčastnit, využíval jsem ke studiu materiály z portálu UIS, což mi velmi pomohlo. Práce při studiu krásně doplňuje získané znalosti a určitě bych to doporučoval, zvláště v technickém oboru, kde je velkou výhodou, že se dá pracovat i na dálku. Získat zkušenosti z praxe ještě při studiu považuji za klíčovou výhodu v další kariéře. V naší firmě bychom třeba absolventa bez předchozí praxe nemohli přijmout, protože nemáme prostor a čas na to, abychom od začátku vychovávali úplného juniora.

Operativně jsme během jednoho měsíce museli předělat celý náš byznys model a podařilo se nám strefit do přesné mezery na trhu.

V roce 2016 jste spoluzaložil realitní startup Flatio specializující se na střednědobé pronájmy v rozsahu od 1 do 12 měsíců. Překvapil Vás zájem o podobnou službu? Co Vás k této konkrétní službě inspirovalo?

Původně jsme se chtěli zaměřit na dlouhodobé pronájmy, ale po třech měsících jsme zjistili, že majitelé nechtěli změnit své zvyklosti a přejít na on-line službu. Operativně jsme tak během jednoho měsíce museli předělat celý svůj byznys model na střednědobé bydlení a najednou to začalo fungovat. Ve svém byznyse se pohybujeme mezi dlouhodobým nájmem na několik let a krátkodobým nájmem v rámci dnů. Podařilo se nám strefit do přesné mezery na trhu pro zákazníky, kteří mají zájem o ubytování v rámci několika měsíců. Jsou to například manažeři velkých firem nebo Erasmus studenti, pro které je velmi výhodné sjednat si celou smlouvu on-line a přijet už do konkrétního zařízeného ubytování. Využívají nás i realitní společnosti, které neumějí tento segment nabídnout, ale mají zákazníky, kteří o tuto službu mají zájem, například čekatele na dostavbu nových bytů. Můj kolega a spoluzakladatel Flatio Radim Rezek právě jako student řešil problémy se střednědobým ubytováním a napadlo ho pátrat po podobné službě. Potkali jsme se na PEF MENDELU a začali spolu tento nápad rozvíjet. Původně tedy vznikla služba pro studenty, ale postupem času jsme rozvinuli více platforem, které se střednědobým pronájmem zabývají.

Řešit konkrétní již existující problém lidí, se kterým se potýkají, a vyřešit jej, to je základ úspěchu.

Pracujete na pozici šéfa technologií ve firmě, která nabízí virtuální prohlídky, virtuální podpis smlouvy přes SMS, možnost pravidelné platby pronájmu on-line v místní měně a další. Jak dlouho trvá vývoj takovýchto aplikací?

Snažíme se vymýšlet co nejjednodušší aplikace, aby byly přívětivé a srozumitelné pro zákazníky a hlavně, aby je zákazníci rádi a aktivně používali. Měli jsme již své zkušenosti se správou bytů, na základě kterých jsme začali programovat náš současný systém. Vycházeli jsme tedy z praxe, z reality, a to je pro programování systému to nejlepší. Už víte, co klienti potřebují a co chtějí, a můžete na jejich konkrétní potřeby a požadavky reagovat. Z praktických zkušeností jsme věděli, co majitelé i nájemci požadují a vyšli jsme jim vstříc. Vycházet z reality, propojit funkčnost, to je základ nejen například při objektovém programování, ale především je to základ k tomu, abyste udělali něco úspěšného. Řešit konkrétní již existující problém lidí, se kterým se potýkají, a vyřešit jej, to je základ úspěchu.

Do jaké míry jste konkurencí běžnými realitním kancelářím?

My se realitním kancelářím konkurovat nesnažíme, nabízíme jiné služby. Realitní kanceláře našich služeb dokonce využívají. Dá se říct, že jsme našli perfektní mezeru na trhu, službu, o kterou měli zákazníci zájem a doposud nikdo ji nenabízel. Radim Rezek přišel s nápadem, já jsem ho přivedl k on-line životu a Ondřej Dufek jej představil veřejnosti.

Od začátku, co jsme začali budovat Flatio, jsme firmu a její systém vystavěli cíleně tak, aby mohla fungovat globálně.

Nabízíte své služby ve Vídni, Berlíně, Bratislavě, Varšavě a Budapešti. Jak je těžké prosadit se v zahraničí a jaká je tam konkurence? Jak obstojí technická stránka Vašeho byznysu, kterou máte ve firmě na starosti, v porovnání se zahraničím?

Konkurenci v zahraničí samozřejmě sledujeme, ale musím říct, že se nám doposud nepodařilo najít v zahraničí platformu, která by měla systém tak dokonale technicky zpracovaný jako my. V zahraničí je sice velká konkurence v hledání bydlení, ale jen do bodu, kdy společnost zkontaktuje zákazníka s majitelem. Zatímco my jsme se zákazníkem od úplného počátku hledání bydlení až po konečné odstěhování. Uzavírají se přes nás veškeré smlouvy, platby prochází automaticky přes náš systém, který je rozposílá dále majitelům, komunikujeme s nájemcem po celou dobu pronájmu. V propojení zákazníka s majitelem jsme se svým produktem, troufám si říct, jedineční, a to i v zahraničí.

Loni (2018) Vaše firma utržila 100 milionů korun, což je oproti předchozímu roku nárůst o 227 procent. Jaký objem práce a osobního nasazení se za těmito čísly skrývá?

Jsem zvyklý hodně pracovat, bez toho by to nešlo. Nyní mám rodinu, a i když je moje manželka Yvetka velmi tolerantní, snažím se práci omezit tak na deset hodin denně a alespoň část víkendu trávit s ní a naším synkem. Důležité je, že mě práce baví a těší a že mám v podstatě okamžitou zpětnou vazbu od našich uživatelů o tom, co se nám aktuálně povedlo, nebo co je potřeba ještě vylepšit. Vždycky jsem napjatý, když spouštíme nějakou novinku, jak to zákazníci přijmou. Studentům bych poradil připravit se na to, že je potřeba tvrdě pracovat, že budou mít méně času pro sebe. Když si však vyberou byznys, který je baví, tak se to vyplatí. Od začátku své kariéry jsem vždy vedl tým lidí a nikdy jsem nebyl zaměstnancem v pravém slova smyslu, což by třeba ne každému vyhovovalo. I já se rád přiučím od ostatních, jak to chodí jinde a jaké jsou jejich zkušenosti s prací v týmu.

Od svých jedenácti let hraju basketbal, společenský sport, a jsem zvyklý fungovat ve skupině, v týmu, nejsem sólový hráč. Náš IT tým máme stabilní, během posledních pěti šesti let máme téměř nulovou fluktuaci, takže to je známka toho, že jako tým fungujeme dobře. Podle mě je důležité, aby si lidi rozuměli osobnostně. Máme tu výhodu, že ze současných deseti členů Flatio týmu je nás šest absolventů PEF MENDELU. Máme tedy společné zázemí co do vzdělání a praktik a navíc si navzájem rozumíme pracovně i lidsky. A to je základ.

Vědomí, že se můžete obrátit na svoje spolužáky i po promoci, protože je znáte, víte, jací jsou a co od nich očekávat lidsky i profesně, bylo pro mou kariéru klíčové.

Co vidíte jako klíčové ve Vašem podnikání?

Za klíčové bych označil získání kontaktů během studia, spolupráci, kterou jsme navázali už na fakultě. Vědomí, že se můžete obrátit na svoje spolužáky i po promoci, protože je znáte, víte, jací jsou, a co od nich očekávat lidsky i profesně. V tomto ohledu pro mě bylo klíčové seznámení se na PEF MENDELU s Radimem Rezkem, který studoval management, a Ondřejem Dufkem, který zde v tu dobu vyučoval marketing.

Za další klíčovou věc bych považoval dobrou volbu oboru studia. Já jsem si zvolil Ekonomickou informatiku a je to z mého pohledu výjimečný obor. Získal jsem znalosti jak z informatiky, tak z ekonomie a mohu tak pozitivně působit ve firmě mezi managementem a IT sekcí.  A protože tyto dvě skupiny si ne vždy navzájem rozumějí, je potřeba někoho, kdo jim informace navzájem předá a přeloží jejich komunikaci. A to je přesně to, co dělám, a přijde mi, že studium Ekonomické informatiky mě na to ideálně vybavilo. Absolventi Ekonomické informatiky jsou podle mě ideální kandidáti na vedení IT týmů. Když je v managementu čistě technická profese, taky to není úplně dobře.

Jaké novinky chystáte pro tento rok? Chystáte se vstoupit i na mimoevropský trh?

Po mimoevropských trzích pokukujeme, konkrétně oblast Blízkého východu nebo Latinské Ameriky. Od začátku, co jsme začali budovat Flatio, jsme firmu a její systém vystavěli cíleně tak, aby mohla fungovat globálně. Nebát se vyjít z místního trhu a otevřít se i jiným možnostem, nenechat si svazovat ruce pouze místními poměry. Potom přemýšlíte úplně v jiných dimenzích. Přizpůsobili jsme tomu i všechny technické detaily a díky tomu je pronikání na zahraniční i mimoevropský trh jednodušší. Velkou výhodou je samozřejmě poskytování služeb v angličtině, ale to je dneska spíše standard, nutnost, není to nic výjimečného. Angličtina je základ a bez ní podnikání prostě nejde, znalost technické angličtiny, schopnost jednat se zahraničními investory, s IT podporou v zahraničí, přijmout do týmu cizince a komunikovat na denní bázi, to je realita.

Je potřeba si zpočátku nastavit cíle, kterých chcete dosáhnout, zvládnout technikálie, a potom oslovit zákazníky, což je samozřejmě to nejtěžší. Z novinek chceme letos zpřístupnit veřejně celý správcovský systém, který jsme nyní využívali pouze interně pro náš projekt Chillhills.cz. Tento projekt, který byl původně určen zejména pro nabídky ubytování v Brně, je už aktuálně rozběhnutá funkční samostatná firma, kterou spravuje profesionální management.

Absolventi Ekonomické informatiky jsou podle mě ideální kandidáti na vedení IT týmů. Když je v managementu čistě technická profese, taky to není úplně dobře.

Mohl by Vám někdo ze studentů informatických oborů PEF MENDELU pomoct a rozšířit Vaše IT řady, ať už formou stáže, praxe nebo zaměstnání? Na koho by se mohli naši studenti obrátit?

Praxe studentům běžně nabízíme, v současné době máme v našem týmu z PEF MENDELU i praktikantku. Zájemci z řad studentů PEF MENDELU se mohou hlásit na pefka@flatio.com. Studenti vždy přijdou s nějakým novým pohledem a novými nápady, takže je vítáme. Pro oblast IT nebo marketingu určitě u nás najdou otevřené dveře.

Co Vám nejvíce z dob studií na PEF MENDELU ve Vašem byznyse pomohlo? A na co byste doporučil současným studentům se více zaměřit?

Zdůraznil bych kontakty, ty jsou v podnikání rozhodující. A ty, co jsem získal na škole, pro mě třeba byly pro další kariérní vývoj, jak už jsem řekl, přímo klíčové. A angličtinu, bez té dnes podnikat skutečně nelze.

Více aktualit

Všechny aktuality