Radim Jaroš

8. 10. 2020
Absolvent PEF MENDELU z roku 2014 Radim Jaroš pracuje od roku 2016 na prestižní newyorské Wall Street. Co tomu předcházelo? Jak si vede bývalý student v tamější náročné konkurenci? Co považuje za svůj profesní limit?

V současné době pracujete jako Investment Banking Associate v Bank of America Merill Lynch v New Yorku. Mohl byste stručně popsat, co je náplní Vaší pozice?

Náplní mojí práce je transakční poradentství. To obsahuje transakce soukromých firem, stejně jako firem, které obchodují na burzách. Radíme firmám při fúzích, akvizicích, divesticích i při získávaní kapitálu, ať už formou emisí dluhopisů, akcií nebo jiných finančních produktů. Konkrétně můj tým se soustředí na finanční instituce – banky, pojišťovny, firmy zabývající se finančními technologiemi, správce aktiv a jiné nebankovní finanční instituce.

Konkrétněji to pak znamená finanční modelování, oceňování aktiv firem nebo jejich divizí, příprava prezentací a jiných materiálů pro klienty, většinou vrcholný management firem nebo správní rady. Na mé úrovni trávím hodně času nad finančními výkazy, modelováním různých transakcí a možných scénářů a vytváření prezentací. Při každé probíhající transakci jsem pak hodně v kontaktu s klientem, ať už přes e-mail, po telefonu nebo osobně.

Kde konkrétně v New Yorku sídlí Bank of America? Jaké je Vaše pracovní prostředí?

Sídlíme v Bank of America Tower, mezi 42. a 43. Street na 6. Avenue. Kanceláře jsou ve formě open-office s kancelářemi pro seniorní bankéře po obvodu budovy. Za sebe musím říct, že prostředí je vyřešeno dobře, při práci máme klid, ale na druhou stranu má člověk vždycky možnost cokoliv konzultovat s kolegy kolem sebe. Hned vedle budovy máme Bryant park, což se občas hodí, když se potřebuje člověk vyvětrat.

Přišel jsem na to, že investiční bankovnictví je odvětví, kde bych mohl být „doma.”

K práci v této prestižní bankovní instituci jste se dostal přes tříměsíční letní stáž v roce 2016. Co bylo rozhodujícím impulzem k tomu, že jste se do USA vydal a následně tam pracovně zůstal?

Tohle je asi na delší povídaní, ale s tím, co bych vlastně rád v životě dělal, mi pomohla spousta lidí. Jedním z nich byl i pan docent Rozmahel, který mě učil makroekonomii, a pak můj kolega a nadřízený v KBC v Brně. Zjistil jsem, že průsek makra a financí mě opravdu zajímá a že míst, kde bych mohl tyhle zájmy skloubit, není mnoho. Pak už to zabralo jenom pár dnů brouzdání po internetu, abych přišel na to, že investiční bankovnictví je odvětví, kde bych mohl být „doma.” Pak následovalo zjištění, že míst, kde se tahle práce dá dělat na vysoké úrovni, je relativně málo na světě. Chtěl jsem se zkusit dostat na Wall Street, a tak jsem zjišťoval, jestli je to možné a pokud ano, tak jak. Zjistil jsem, že pro člověka v mojí situaci je pravděpodobně ta nejpřímočařejší cesta absolvovat studium MBA na jedné z prestižnějších univerzit v USA, při kterém je požadavkem splnit pracovní stáž. Já jsem měl to štěstí, že mě přijali na Tuck School of Business at Dartmouth. V průběhu prvního ročníku jsem absolvoval výběrové řízení do několika finančních institucí a bank a podařilo se mi dostat právě stáž v Bank of America Merrill Lynch. Je běžné, že právě takto banky na moji úroveň nabírají – nejdříve vezmou několik lidí na stáž mezi prvním a druhým rokem studia a pokud se student osvědčí, nabídnou mu práci na plný úvazek po dokončení studia. Což se stalo i mně.

Jaké administrativní kroky jste musel podstoupit a bylo jejich vyřizování složité? Jaká byla Vaše jazyková příprava?

Toho zařizování bylo a stále je opravdu hodně. Člověk se musí připravit na příjímací zkoušky na univerzitu, projít pohovory, než ho přijmou. Po přijetí na univerzitu je to pak vyřizování víz, shánění ubytování, se kterým ale univerzity pomáhají, nebo někdy dokonce přidělí. Po přijetí do zaměstnání pak následují další vyřizování pracovního povolení, jiného typu víza, stěhování do jiného města a podobně. Myslím, že jazykově jsem byl připraven dobře, protože už jsem dříve v životě strávil rok v USA, když jsem hrál v šestnácti sedmnácti letech hokej v Atlantě. Na Mendelově univerzitě na PEF jsem pak studoval jak bakalářský, tak i magisterský program v angličtině, což mi samozřejmě také pomohlo.

Člověk se musí naučit být alespoň trošku organizovaný a seřadit si priority.

Na PEF MENDELU jste absolvoval navazující magisterské studium v roce 2014, ale již během studia jste pracoval v bankovním sektoru nadnárodní společnosti. Doporučil byste studentům pracovní úvazek při VŠ?

Myslím, že tohle je velmi individuální, ne všem to asi vyhovuje. Pro mě to byla nutnost, ale musím říct, že mi to hodně pomohlo a připravilo mě to na to, co následovalo. Pracovat na plný úvazek a zároveň prezenčně studovat je časově relativně náročné a člověk se musí naučit být alespoň trošku organizovaný a seřadit si priority. V mém případě tohle bylo opravdu potřeba.

Dle mé zkušenosti bych řekl, že naši absolventi mají širší rozhled, ale jsme méně specializovaní.

Mohl jste porovnat pracovní a univerzitní zkušenosti svých současných kolegů v USA se svými, respektive s kolegy z PEF MENDELU. Jak v tomto mezinárodním srovnání obstojí náš absolvent?  Překvapily Vás nějaké výrazné rozdíly?

Studium na PEF MENDELU pro mě bylo vynikající v tom, že jsem se seznámil s mnoha ambiciózními mladými lidmi a měl jsem opravdu velké štěstí, že jsem se potkal s některými vyučujícími. Na druhé straně v porovnání se studiem v USA jsem byl velmi omezen při výběru předmětů a toho, co bych chtěl studovat. Ale abych byl fér, je také pravda, že v době studia na PEF MENDELU jsem určitě nebyl vynikajícím studentem. Věřím, že kdybych v té době více chtěl a více pro to dělal, možnosti učit se a získávat cenné znalosti jsem měl.

Podle mé zkušenosti bych řekl, že máme širší rozhled, ale jsme méně specializovaní. Pracovní zkušenosti jsou nesrovnatelné. Moji spolužáci v USA a kolegové mají zkušenosti z firem typu Goldman Sachs, Bank of America Merrill Lynch, McKinsey, Microsoft nebo třeba Pfizer. Je to asi dané i tím, že už se jedná nějakým způsobem o výběrové studenty.

Na co na PEF MENDELU nejraději vzpomínáte a co hodnotíte jako nejpřínosnější z dob studia pro Vaši kariéru?

Na anglickém studiu jsme měli parádní kolektiv a s většinou spolužáků jsem stále v kontaktu. Vzpomínek s touhle partou lidí je opravdu hodně. Nejpřínosnější pro mě bylo, že jsem dostal čas a příležitost přijít na to, co mě dostatečně zajímá a baví natolik, abych si na tom postavil kariéru. 

Sky is NOT the limit.

Vždycky je možné se posunout výš. Kam teď profesně směřujete?

Až na vrchol – uvidíme jaký. Existuje takové pořekadlo Sky is the limit, pro mě osobně je to Sky is NOT the limit. Momentálně mě opravdu hodně baví to, co dělám. Rád bych se v tom zdokonaloval a posouval se ve své kariéře v Bank of America Merrill Lynch.

Kterou událost nebo osobní vlastnost požadujete za klíčovou pro kariérní úspěch?

Asi houževnatost a vytrvalost.

Co byste poradil našim studentům a čerstvým absolventům, kteří by se chtěli Vaším příběhem inspirovat?

Ať mají sny, ale hlavně, ať je nezapomínají realizovat!

Více aktualit

Všechny aktuality