Europa Forum Wachau

12. 7. 2022
Naše fakulta měla své reprezentanty (profesor Lubor Lacina, Ing. Dominik Gřešák, Bc. Lukáš Poláček a Richard Schmied) na prestižním Europa Forum Wachau, které se konalo v Klášteře Göttweig (Benediktinerstift Göttweig) a na půdě Dunajské univerzity (Universität für Weiterbildung Krems). Evropské Fórum Wachau se pravidelně koná od roku 1995. Této události se zúčastňují přední politici a ekonomové napříč celou Evropou.

Mezi hosty tohoto ročníku patřili například: Karl Nehammer (rakouský kancléř), Othmar Karas (První místopředseda Evropského parlamentu), Sir Stuart Peach (hlavní maršál letectva, zvláštní vyslanec pro západní Balkán za Velkou Británii), Edi Rama (premiér Albánie), Karoline Edtstadler (Spolková ministryně pro EU a ústavu), Roman Mikulec (ministr vnitra Slovenska), Dmytro Kuleba, online (ministr zahraničí Ukrajiny), Alexander Schallenberg (Spolkový ministr pro evropské a mezinárodní záležitosti), Raphaela Hyee (zástupce z OECD – ředitelství práce a sociálních věcí).

Profesor Lubor Lacina byl prezentujícím v rámci sekce s názvem „New Work in Europe“. Ve svém výstupu se věnoval změnám na trzích práce. Mluvil o tématech jako jsou perspektivy ČR, dopady Covidu 19 na český pracovní trh anebo o vlivu technologického pokroku na strukturu zaměstnanosti. Profesor Lacina například zmínil, že se nebojí technologických změn v souvislosti s dopady na zaměstnance. Dle něho už lidstvo mnohokrát ukázalo, že se dokáže adaptovat na změny, které přinášejí právě ony zmíněné technologie.

Další zástupci prezentovali inovaci pro EU – Moderní centrum informací. Koncept vychází z publikace jednoho ze členů týmu, Dominika Gřešáka: https://bit.ly/3R3dWrZ

Více aktualit

Všechny aktuality